Avrupa Gönüllü Hizmeti

Avrupa Gönüllü Hizmeti

Avrupa Gönüllü Hizmeti, istediğiniz bir AB ülkesinde sosyal içerikli bir projede 2-12 aylık süreler dahilinde yer almanızı sağlayan bir faaliyettir. Temel düzeyde dil eğitimini de (% 5) içeren Avrupa Gönüllü Hizmeti 17-30 yaş arasındaki tüm gençlerimize açıktır. Avrupa Gönüllü Hizmetinin (AGH) amacı, Avrupa Birliği’nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir. Bu Eylem kapsamında gençler, bireysel olarak ya da gruplar halinde kâr amacı gütmeyen, ücretsiz faaliyetlerde yer alırlar.

HİKAYELER

Özgür KAYA
Özgür KAYA
Ülke: MACARİSTAN
Şehir: PECS
Gönderen Kuruluş: Çanakkale Koza Gençlik Derneği
Ev sahibi Kuruluş: ÖkografEgyesület (EkografAssociation)
Proje Adı: City VillageFusion
Başlama Tarihi: 01.12.2017
Bitiş Tarihi: 31.01.2018

Merhabalar,
Yoğun araştırmalar ve başvurular sonucunda internetten takip ettiğim Çanakkale Koza Gençlik Derneği’nin proje duyuruları sayesinde Macaristan’ın Pecs şehrinde faaliyet gösteren EkografAssociation kurumunun ilanına başvurduktan kısa bir süre sonra projeye kabul edildiğime dair e-posta aldım. İki kurum koordinatörlerinin ilgili davranmaları neticesinde kısa sürede gerekli belgeleri hazırlayıp vize başvurusunu yaptım. Vizem 4 iş günü içerisinde çıktı. Ve hemen akabinde aynı projeye kabul alan arkadaşımla biletlerimizi alıp Macaristan’ın Pecs şehrine geldik. Projede insanlık için küçük benim için oldukça büyük, koskoca üç haftayı geride bırakmış oldum.
Öncelikle projemi gerçekleştirdiğim şehirden bahsetmek istiyorum. Pecs şehri Macaristan’ın güneyinde Sırbistan ve Hırvatistan sınırında oldukça renkli ve canlı bir şehirdir. Üniversitesinin kalitesi ve coğrafi özelliklerinden dolayı bölgenin en hareketli şehirleri arasındadır. Günlük yaşamda hiç sıkılmadan vakit geçirebileceğiniz olanaklar fazlasıyla mevcut. Konaklama için ev sahibi kuruluş gönüllüler için ayarladığı dairede, her gönüllünün kendi özel odası olacak şekilde hazırlanmış.
Projemizin ev sahibi olan kuruluş, EkografAssociation bünyesinde gerçekleştirdiği farklı ve keyifli faaliyetler ile insana kendisini her zaman geliştiren olanaklar sunmaktadır. Aynı binada el işi, sanat atölyesi, baskı, grafik tasarımı, resim ve müzik gibi aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz imkanlar mevcut. Merkezde gönüllüler ile birlikte el becerilerine uygun; aksesuar, elbise, çeşitli baskılar için grafik tasarımları ayrıca günlük hayatta işimize yarayacak yerel dil kursu alıyoruz. Projenin daha üçüncü haftası olmasına rağmen çalışanlar ve gönüllüler arasındaki uyum ve takım çalışması mükemmel derece iyi. Ürettiğimiz tüm ürünleri sergileyip farklı insanlarında dikkatini çekerek farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

——-
Servet TURAN
Servet TURAN
Ljungby, İsveç 15/11/2017

Herkese merhabalar! Benim adım Servet ve size İsveç’in güneyinde konumlanmış olan Ljungby adlı bir kasabadan yazıyorum. İstanbul doğup büyümeli olmama karşın eğitimimi Çanakkale’de tamamladım ve böylece AGH hakkındaki ilk bilgileri KOZA’da da gönüllü olan bölüm arkadaşlarım aracılığıyla duydum.
Aslında bir AGH projesine başvuru ve kabul sürecim mezuniyetimden 2 yıl sonrasına kadar başlamadı. Bu gerçekle beraber her şeyden önce şunu vurgulamak isterim: AGH için hiçbir zaman geç değil! Üniversite yıllarım sırasında bile çok arzuladığım bu fırsatı belki doğrudan üniversiteden mezuniyetim sonrasında yakalamak daha “düzenli” bir yaşama adım atmamı kolaylaştıracaktı ama belki de “düzenli bir yaşam” ondan beklediğimize göre değişen bir olgu — şahsen ben şu anda düzenli bir yaşam sürmekte ve böyle bir fırsattan kazandığım deneyimle geleceğime büyük katkılar ve emek yatırımı yapmaktayım.
Ljungby’daki AGH projem Mayıs ayının başında biraz da ertelenmiş olarak başladı ama bu sürecin yarısından çoğunu tamamlamış ve ikincisi yarısında olan bir gönüllü çalışan olarak şunu söyleyebilirim ki, nerede olduğumdan bağımsız olarak, bir EVS gönüllüsü olarak eriştiğim olanakları, iş dünyasında çok da deneyimim olmasa bile öğrenmeme fırsat verilen işleri ve becerileri, tanışmaya ve konuşmaya fırsat bulduğum her kesimden insanlar ve onlarla paylaştığım onca eşsiz anıları ve deneyimleri düşününce, AGH için bu kadar çaba harcamış ve ısrarla gerçekleşmesini beklemiş olmaktan çok mutluyum. Yaşanılan zorluklar ve sıkıntılar da bunlara dahil edilebilir, sanırım. Böyle bir fırsatın toplamının ne kadar artısı ne kadar eksisi olacağı, bize verilen olanaklarla ve gösterilen tavırlarla şekillendiği kadar, bizim olaylara karşı tutumumuzla ve açıklılığımız, ve de yaptığımız iş için gösterdiğimiz çabamızla ve içtenliğimizle büyük orantılı diye düşünüyorum. Benim projem Ljungby kasabasının kültür işleriyle ilgili birimine gönüllülük olarak özetlense de, el attığım işlerin yelpazesi oldukça geniş: bazen bir kütüphaneci, bazen bir öğretmen, bazen bir organizatör, ve bazen bir turistik danışman, bazen de hepsi. Burada değinmek istediğim nokta ise şu: bu işe kabulum, elbette daha önce üniversite kütüphanesinde çalışıp gönüllü çevirmenlik yapmama da bağlı olsa da, gözetmenlerimden şu cümleyi duymuştum “neden beni seçtiniz?” sorusunu sorduğumda: “Becerilerin bir yana, canlılığın, yüksek enerjin, kendinden eminliğin ve açıklılığın oldu kararımızı kılmamızdaki etken.” Sahi, bir kafe dükkanında 1 saat boyunca yaptığım bol kahkakalı, içtenlik ve isteklilikle yürüttüğümüz görüşmeydi tüm her şeyi değiştiren.
O yüzden diyorum ki, gönüllülük yapın, orada burada da olsa azıcık alışın, ve becerilerinize eğilip onları güzelleştirip geliştirin ve kendinize çevrenizden katabileceğiniz aydın ve açık fikirlere, öğretici ve etkili yeniliklere doğru arayışınızı sürdürün, çünkü sanırım yaşam, AGH’ın en ana düşüncelerinden biri olan “informallearning/education (yaygın öğrenim/eğitim)” gibi; bilmekten ve başarmaktan çok öğrenmekle ve paylaşmakla ilgili. İşte AGH da kültürel, kişisel, toplumsal ve mesleki açıdan bu tür öğrenmenin en çok desteklendiği en güzel fırsatlardan biri!


betmatik ligobet nisanbet betebet hiltonbet milosbet